{{office.HeaderText}}

{{office.Address}}

{{office.TeleponeNumber}}

{{office.MobileNumber}}

{{office.Email}}

Brug exit-interview som værdifuld datakilde

Det er aldrig gode nyheder for en virksomhed, når en medarbejder siger op. Det er dyrt og tidskrævende at rekruttere og oplære en ny medarbejder. Derudover går der altid viden tabt, når en medarbejder fratræder sin stilling. Brug mulighederne i et exit-interview.

Et exit-interview er en unik mulighed for virksomheden for at få viden om, hvad der fungerer, og hvad der fungerer knap så godt. Fratrædende medarbejdere er ofte åbne og reflekterede og kan fortælle meget om virksomhedens fra deres perspektiv. Det kan virksomheden bruge til at forbedre sig fremadrettet. Et exit-interview er derfor en rigtig god kilde til data, som virksomheden kan bruge strategisk.

Et exit-interview er også en god måde at bevare et godt forhold til tidligere medarbejdere. At få afsluttet et medarbejderforhold ordentligt giver jer som virksomhed en god brand-ambassadør. For en tidligere medarbejder, der taler godt om jer, er guld værd for jeres brand.

Hvad indeholder et exit-interview?

Hvad skal du så spørge om, så I kan bruge exit-interviewet som en værdi datakilde? Der er tre områder, som altid er gode at få dækket; Hvorfor stopper medarbejderen og hvordan opfatter han generelt virksomheden. Herefter fokuseres der på teamet og lederen. Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at du får så mange detaljer som muligt om jobbet, så du er klar til at skrive en fyldestgørende kravprofil.

De generelle spørgsmål

Først og fremmest er det altid en god idé at finde ud af, hvorfor medarbejderen forlader virksomheden. Her får du allerede dine første data. Er det lønnen? Er det teamet, der ikke rigtig fungerer eller havde medarbejderen ikke nok udfordringer. Du kan også spørge ind til, om virksomheden levede op til medarbejderens forventninger ift. indhold i jobbet og karrieremuligheder.

Kollegaerne og nærmeste leder

Når du spørger ind til teamet, kan du få data på, hvor styrker og svagheder findes. Er der flere, der søger væk fra samme team, er exit-interviewet en rigtig god mulighed for at undersøge hvorfor. Derefter har du mulighed for at løse eventuelle problemer ved fx at køre en teamanalyse.

Spørgsmål om den nærmeste leder kan være et penibelt emne. Her skal du forsøge at skabe en fortroligt rum, så medarbejderen føler sig tryg ved at svare. Ofte er det vigtige ting, der kommer frem under dette punkt, så forsøg at stille spørgsmålene, så medarbejderen ikke føler, at han udlever nogen.

Jobbet og beskrivelsen af det

Spørgsmålene om jobbet skal du gøre meget ud af, især hvis der skal ansættes en ny. Ingen kender jobbet så godt, som den, der fratræder. Så få så mange oplysninger her som muligt. Disse data bruger du fremadrettet, så I undgår at annoncere med et forkert indhold.

Brug for input?

Har du behov for nogle spørgsmål at læne dig op ad i starten, når du udfører et exit-interview, har vi udviklet en template, som du kan hente her.

Med templaten i hånden får du input til, hvordan du griber processen ad og får valide og brugbare data, som du kan bruge i din videre rekruttering.

Category: Datadrevet HR
Tags: Exit-interview

Dato: 28.10.2020