{{office.HeaderText}}

{{office.Address}}

{{office.TeleponeNumber}}

{{office.MobileNumber}}

{{office.Email}}

Hvorfor bruge tid på exit-interviews?

Et exit-interview kan være en værdifuld datakilde, særligt hvis du skal rekruttere på baggrund af fratrædelsen. For hvem kender stillingen bedre end medarbejderen, der har siddet i den?

Et exit-interview kan forekomme overflødigt. Medarbejderen er på vej væk fra virksomheden, så hvorfor er disse inputs så vigtige? Tag ikke fejl, for et exit-interview kan være en værdifuld datakilde, især hvis du rekrutterer på baggrund af en fratrædelse. 

Er der nogen der kan forklare bedre, hvad stillingen går ud på til den kommende medarbejder, end den tidligere medarbejder? Næppe, og derfor kan fratrædelsen og exit-interviewet blive det første vigtige skridt i den efterfølgende rekruttering. 

Skal du ikke rekruttere en ny medarbejder til den fratrædende medarbejders stilling, giver exit-interviewet dig alligevel relevant og værdifuld viden om virksomheden. Derfor er det utrolig vigtigt at indsamle så mange data som muligt i forbindelse med en opsigelse. Uanset baggrunden for fratrædelsen eller opsigelsen. 

Læs mere, hvordan du bruger et exit-interview som værdifuld datakilde til at styrke virksomheden og fokusere den fremadrettede rekruttering. 

Gå struktureret til værks

Exit-interviews er første skridt i den databaserede foranalyse, og en vigtig del af rekrutteringsprocessen.

Der er flere metoder, du kan bruge til dit exit-interview. Online surveys og personlige interviews, er de mest anvendte. 

Læs mere om metoderne, og hvorfor en grundig foranalyse er essentielt for din rekruttering.

I Master Danmark har vi lavet en template til dig, der opstiller relevante forslag til, hvordan du bedst griber exit-interviewet an. 

Du kan bruge templaten som inspiration til at strukturere og udforme dit eget exit-interview. Tilpas den din virksomhed, dine medarbejdere og jeres metoder for at få det optimale exit-interview, der giver jer mest værdifuld data i sidste ende. 

Vores template er ikke en traditionel template, men et hjælpeværktøj der skal give dig input til metode og spørgsmål. Med den i hånden kan du gøre din rekruttering mere datadrevet og måle på effekten af dine exit-interviews.

Download templaten gratis her.

Vi har bygget templaten således op, at du selv kan vælge den metode, der passer til din virksomhed. Med metode mener vi, om du vil lave personlige interviews eller om interviewet skal foregå som survey on- eller offline. Det er derfor, der er svarmuligheder til nogle af spørgsmålene, da det giver mulighed for kvantitative data. Heraf følger, at det bliver en kombination af lukkede og åbne spørgsmål. 

Vær opmærksom på, at exit-interviewet ikke bliver for langt. Find ud af, hvilke spørgsmål, der giver mest mening for jeres virksomhed og i forhold til det job, der forlades og muligvis skal genbesættes.

Vælg derfor kun omkring 15 spørgsmål til en online survey og omkring 10 spørgsmål til det personlige interview. Husk, at du ikke får bedre data ved at stille mange spørgsmål, men værdien øges, når du stiller de rette spørgsmål. 

Det er vigtigt, at du strukturerer processen, så du kan kvantificere data bagefter og reelt få værdi ud af exit-interviewet. Det vigtigste i forhold til at arbejde med data er nemlig, at du gør det struktureret og dermed stiller alle spørgsmål på den samme måde og på de samme vilkår. Kun på den måde får du valide data. 

Bliv klogere på, hvordan du rekrutterer med data.

Vær opmærksom på integritet, tillid og situation

I forbindelse med et exit-interview, er der er tale om subjektive data, da data stammer fra den fratrædende medarbejder. Men på trods af subjektivitet, er det unik og dyrebar data feedback. 

Vælger du at afholde et personligt interview, altså face-to-face, er det en speciel situation for begge parter, der især kræver integritet fra dig som interviewer. 

Det er vigtigt at exit-interviewet bygger på tillid. Du skal derfor gøre op med dig selvom du vælger kun at spørge dem, der fratræder frivillig eller også dem, der bliver opsagt. Der er vigtige overvejelser for og imod, som grundigt skal overvejes. 

Vælger du, også at afholde exit-interview med dem, der bliver opsagt, er der selvfølgelige vigtige hensyn at tage. Det gælder fx i forhold til, hvornår interviewet afholdes (er det kort efter opsigelsen?), hvordan (afholdes det online, telefonisk eller fysisk på arbejdspladsen?) og medarbejderens følelsesmæssige tilstand. 

Få hjælp til dit exit-interview med vores template

Er du ikke trænet i exit-interview endnu, kan vores template hjælpe dig i gang. 

brug data til skarpere rekruttering

Download vores gratis template

Bliv inspireret med mere end 50 spørgsmål, du kan bruge i forbindelse med exit-interviews.

Det er en god idé at starte med kun at lave exit-interviews med medarbejdere, der fratræder efter eget valg. Det vil give dig den træning, der skal til, for at tage de svære interviews med opsagte medarbejdere, som netop kræver mere af dig som interviewer. 

Til slut er det vigtigt at understrege, at du skal huske at bruge den data, du får fra dit exit-interview. En sådan indsigt er værdifuld fremadrettet. Det er vigtig viden for virksomheden for at kunne styrke virksomheden fremadrettet og hjælpe med en skarpere rekruttering af ny medarbejder. Det er som nævnt et godt udgangspunkt for foranalysen, at bruge data fra et exit-interview.

Category: Datadrevet HR, Rekruttering
Tags: Exit-interview

Dato: 23.09.2019